Wednesday, 20 August 2014

saya cikgu yang positif, ecececehhh!

Sekarang nih dah masuk 4 bulan Merah menjadi seorang cikgu. Ramai yang tanya macam2 benda kat Merah;

Best ka jadik cikgu nih?
Budak2 macam mana? Nakal tak? Senonoh tak akhlak dan budi bahasa mereka? 
Kena buli tak dengan budak2 sekolah? 
Boleh masuk tak dengan budak2, cikgu2 dan semua2 umat manusia kat sekolah? 
Perlu jerit2, tempik2, pekik2 atau melolong-lolong tak bila nak handle budak2 nih? Dapat sesuaikan diri tak dengan kerja2 sampingan sebagai guru?

Sejujurnya Merah sendiri give up untuk terus bergelar seorang guru. Banyak sangat dugaan. Banyak sangat kesulitan. Jalan untuk membentuk anak2 masa kini bukan semudah abc. Perlu bersilat cekak dan gayung dulu. Perlu bertapa seminggu dalam gua dulu. Perlu bakaq kemenyan setiap malam jumaat dulu. Perlu belajaq ilmu penunduk dulu.

Perhhhh, sangat penuh ranjau kan?

Silalah bertabah. Semua tuh tipu ja! Tak perlu nak nampak teruk sangat Cik Merah oiiiii. Huhuhuhuhu.

Merah tak punya kesempatan untuk belajar menjadi seorang guru kat maktab2 perguruan atau mana2 institusi pengajiaan tinggi. Tapi Merah belajar dari pengalaman. Bergelar graduan dalam bidang Social Work sememangnya satu bonus buat Merah. Kalau dulu Merah frust tahap nak nangis sebulan dua sebab tak dapat masuk upsi. Tapi sekarang Merah sedar betapa hebatnya perancangan Allah.

Betul cakap orang2 kat sekeliling Merah. Kadang2 Allah tak bagi apa yang kita mintak, tapi Allah bagi apa yang terbaik untuk kita.

Masa kat usm dulu Merah belajar tentang cara nak berkomunikasi dengan tiap lapisan manusia, belajar tentang psikologi, sifat2 yang perlu ada dalam pekerja sosial dan macam2 lagi. Dan dengan semua ilmu2 tuh, Merah lebih mudah menyampaikan pengajaran Merah.

Paling mudah untuk jadikan sesi pengajaran berjalan lancar ialah cikgu tuh sendiri perlu jadik positif. Walau serabut atau tension tahap nak hentak kepala ke tiang, jangan babitkan budak2. Merah selalu masuk kelas sambil senyum2 walaupun kepala nih rasa tak mampu nak fikir apa2 dah. Insyaallah, all is well.

Selain tuh jugak, Merah selalu muhasabah diri. Jangan pernah membiarkan diri Merah menjadi hakim atau juri sewenang-wenangnya. Siapa kita nak senang2 ja menilai manusia lain.

Dan last sekali Merah nak ucapkan terima kasih pada mereka2 yang banyak sokong Merah. Insyaallah, tak akan malas2 nak hupdate belog dah. Huhuhu.

Tq sebab baca tau.!

No comments: