Monday, 15 December 2014

Coret2 pasal Cik Merah..

Banyak benda tentang diri aku yang orang2 kat keliling aku tak paham atau tak tahu. Untuk entry kali nih, meh nak share sikit beberapa fakta tentang diri aku. Ehemmmm, ehemmmm....

1) Suka makan apa2 sahaja makanan yang ada unsur2 jagung atau laici. Perhhhh, bila fikir tentang jagung dan laici pun dah buat aku meleleh ayaq lioq.

2) Takut dengan banyak benda. Contohnya gelap, tempat yang tinggi, menaiki kenderaan, binatang yang tak dak kaki, binatang yang banyak kaki, binatang yang spesis merayap-rayap dan doktor gigi.

3) Selalu berangan-angan nak ada sebijik rumah kat Cameron Highland. Rumah tuh pulak mesti design ala2 Inggeris dan lengkap dengan taman dan buaian sebijik untuk aku berbuai-buai sambil menyanyi. Hihihihi.

4) Selalu bercakap dengan dinding atau teddy bear yang bernama Motep bila2 aku rasa sedih, down atau tension tahap giga. Actually aku start bercakap dengan dinding lepas tengok drama Dr House. Seyes, ianya berkesan untuk menghilangkan tekanan.

5) Ramai yang cakap muka aku nampak garang kalau aku tak senyum.

6) Manusia yang susah nak jatuh sayang. Tapi kalau sekali dah sayang, memang selama-lamanya akan sayang. 

7) Mudah menangis. Sensitip. Aku pernah menangis tengok citer Transformer, Chibi Maruko Chan, Sin Chan, Anne of The Green Gable, Frozen dan banyak la lagi. Aku jugak tak suka tengok National Greografi sebab aku sedih kalau tengok binatang2 tuh kebuluran atau mati. Dan aku boleh menangis 48 jam tanpa henti sebab tengok citer One Liter Of Tears. 

8) Suka tahap dewa dengan budak2. 

9) Sangat2 suka dengan hujan. Hujan selalu membuatkan mood aku tiba2 berubah jadik giler2 baik.

10) Suka memasak. Aku jenis yang suka mencabar diri untuk memasak resepi2 baru. Tapi kan, walau ramai yang cakap aku masak sedap, aku tetap tak berapa suka dengan masakan sendiri. Rasa macam tak sedap pon..!

11) Kalau ada anak lelaki, aku dah pilih dua nama yang aku nak letak iaitu Ammar Mustaqeem atau Ammar Siddiq.

12) Aku suka kucing. Suka sangat2.

13) Sangat2 alergik dengan cahaya matahari atau panas. 

14) Pernah belajar ilmu2 psikologi dan agak mahir membuat kesimpulan awal berdasarkan perwatakan dan pembawaan diri seseorang itu.

15) Suka terperuk dalam rumah, rimas dengan suasana yang hingar atau bising dan tak selesa bila berada di tempat yang sesak dan ramai orang.

16) Paling lemah bab2 menyanyi. Suara aku memang tak sedap kalau nak menyanyi-nyanyi bagai.

17) Dagu, mulut dan mata akan berkelip-kelip atau bergerak-gerak bila sedang berbohong. Aku memang selalu tertangkap kalau cuba nak menipu-nipu. Satu family dah tau simptom2 tuh.

18) Minat kat G-Dragon dari kumpulan Big Bang dengan sepenuh hati.

19) Tak suka makan buah pala, tak suka dengaq muzik yang memekakkan telinga, tak suka apa sahaja yang melibatkan nombor atau pengiraan dan suka dengaq lagu Arjuna Beta.

20) Masa kecik2 dulu, aku boleh nampak makhluk2 lain yang kebanyakan orang tak boleh nampak. Aku ingat lagi betapa terkejut beruknya bila nampak ruh si mati yang duduk di sebelah mayat yang sedang dikafankan. Sampai sekarang aku selalu jugak nampak menda2 halus nih tapi tak sekerap zaman kecik2 dulu.

21) Selalu menjadi tempat untuk mendengar masalah, memberi pendapat, berkongsi rahsia dan bercerita tentang apa2 perkara.

22) Pernah jatuh suka kat cikgu penolong kanan hal ehwal murid masa sekolah menengah.

23) Cepat lupa nama2 orang, tapi ingat rupa jer. Kalau aku sembang sungguh2 dengan seseorang tapi aku bahasakan orang tuh dengan ganti nama kamu, itu bermakna aku tak ingat nama dia.

24) Manja. Wekkkkkk

25) Perkara yang terakhir dan paling2 utama, sangat2 sayang kat Puan Mama dan bercita-cita nak jadik baik, sabar, dan 100% sama macam Puan Mama.




Sekian dulu dari saya ek..

No comments: