Saturday, 17 January 2015

cerita tentang korea : isu Kpop dan resepi kimchi yang sangat vavavoom

Wehhhh, menggelabah giler tajuk entry di malam yang indah permai nih. Macam buat karangan jenis situasi masa form 5 dulu plak. Terlebih sudah.!!

Eh, mesti kamu2 dah tau pasai isu Kpop yang tengah hot gila2 khinzir sekarang nih kan. Ala, pasai kes pelok2 cium tuh la. Mesti tau kan. Kan. Kan. Actually Merah bukan nak ulas pasai isu tuh pun. Sajer nak citer sikit2 tentang minat Merah kat retis2 korea nih. Dah alang2 tengah hot, baik citer sekarang nih kan.

Merah minat sangat kat G Dragon. Seyes, minat tahap letak dp henpon gambar GD dan ringtone lagu Monster. Tapi alhamdulillah, minat nih tak merebak jadik wabak yang membahayakan maruah Merah. Merah cuma minat dan ia akan kekal sebagai minat jer.

Lagi satu, Merah peminat Joo Won. Tak tau sapa Joo Won ek? Nah, belanja dua keping gambaq dia yang cute miut nih.



Merah minat JW nih lepas tengok program 2 Day 1 Night yang ala2 Running Man tuh. JW ni memang aktif dan bertenaga giler. Kalau dia lari, memang mengah tahap dewa la jurukamera nak kejar. Lepas tuh Merah start tengok drama2 dan filem2 lakonan dia. Antaranya ialah Bridal Mask, Good Doctor, Catch Me, Okjakgyo Family, Nodame Cantabile dan banyak lagi lah.

Seyes, JW nih memang berbakat. Personaliti dia jugak sangat2 baik. Kata orang calon menantu pilihan. Kihkihkih.

Sebab dok tengok cerita2 korea nih, Merah terpengaruh giler dengan makanan2 depa yang super duper slurppppp tuh. 

Meleleh ayaq lioq sampai semangkuk bila dok tengok depa makan. Perhhhhhh, hati tak cukup kental nak pura2 tak tergoda.

Last sekali Merah godek2 Pakcik Google sebab nak menuntut ilmu buat kimchi yang nampak sedap tahap giga tuh. Sambil scroll2 tengok resepi sambil teguk2 ayaq lioq yang melimpah-limpah kat tekak nih.

Dan akhirnya lepas menuntut ilmu dari pelbagai sumber, Merah buat la menu kimchi minggu lepas dengan penuh rasa yakin dan tekad yang membara di jiwa.

RESEPI KIMCHI

Ada beberapa steps kat sini, penyediaan kobis, 'bubur', pes kimchi, sayur-sayuran dan akhir sekali proses gaul semua bahan.

A) PENYEDIAAN KOBIS

Bahan-bahan :

Sebijik kobis panjang (1.2 kg)
1/2 cawan garam

Cara2 :

Belah kobis secara memanjang. Kemudian belah 2 lagi.
Potong dan buang bahagian keras kobis. Tarik kobis tuh selapis demi selapis dan rendam semua kobis dalam satu besen besar. Paras air hanya ngam2 paras kobis je.
Taburkan garam ke atas kobis.
Setiap 30 minit, gaulkan kobis supaya semua dapat 'merasa' garam.
Selepas 3 jam, bilas kobis 3 kali sambil perah sikit.
Letak semua kobis dalam tapis besar untuk bagi baki-baki air menitis keluar dan ketepikan.

B) PENYEDIAAN BUBUR

Bahan-bahan :

1½ cawan air
1/4 cawan tepung pulut
1/8 cawan gula

Campurkan air dan tepung dalam periuk dan kacau sehingga larut.
Didihkan campuran air dan tepung tadi sambil dikacau selama 5minit.
Masukkan gula. Kacau dan masak lagi beberapa minit sehingga nampak berkilat.Matikan api dan sejukkan.

C) PENYEDIAAN PES KIMCH

Bahan-bahan:

'bubur'
1 1/4 cawan serbuk cili (kalau nak kurang pedas, kurangkan serbuk cili)
½ cawan sos ikan
½ cawan bawang putih cincang
1 tbsp halia cincang
½ cawan bawang besar holland yang didadu

*Kalau nak mudah, kisar je semua bahan di atas, kecuali bubur & serbuk cili

Campurkan semua bahan pes kimchi dalam mangkuk saiz sederhana

D) PENYEDIAAN SAYUR-SAYURAN

1-2 pokok Daun bawang - hiris kasar serong
1 cawan Lobak putih - disagat
1/4 cawan Lobak merah - disagat

Gaulkan pes kimchi.
Campurkan semua sayur-sayuran ke dalam pes kimchi dan gaul sebati.

Step terakhir!!

E) GAULKAN SEMUA

Masa untuk campurkan kobis dan pes kimchi!!

Sediakan 1 besen besar. 
Campurkan pes kimchi dan semua kobis Ke dalam besen dan gaulkan sebati.
Simpan kimchi dalam bekas kedap udara semalaman. siap!

Okep, nih kimchi yang kita buat tuh.



Esoknya pagi2 dah excited nak rasa keenakan dan kerangupan kimchi nih. Sambil bukak peti ais, sambil lap2 ayaq liuq yang menitik kat lantai. Cehhhh, tuh tipu. Hehe.

Bila masukkan jer kimchi tu dalam mulut, perasaan jadik sangat2 tak tentu arah. Jiwa rasa seperti dibawa terbang ke langit. Hati seperti diragut.

Uwekkkkkk, muntah.
Uhuk.. Uhukkkk... Penangan batuk dan tersedak.

Memang rasa nak tikam diri sendiri sebab makan kimchi tuh. Waaaaaa, menangis dalam hati. Tak sedap giler!!!!

Mungkin Merah tak pandai buat. Atau mungkin tak kena dengan selera Merah.

Sebab nak tutup jejak, Merah cakap tuh projek sains sekolah bila family pakat2 tanya bekas isi apa dalam peti ais tuh. Puan Mama dah gelak2 sinis dah. 

Mula2 nak buang jer, tapi Puan Mama cakap Puan Mama boleh jer makan. Merah siap mengongoi-ngongoi kat Puan Mama.

"Ma, tak payah la paksa2 diri makan jugak menda tuh. Merah pun tak lalu makan, camna Ma boleh telan. Huhuhuhu."

 Dan Cik Adek tetiber sound setepek.

"Kimchi kat Seoul Garden pun hang tak makan sebab tak kena dengan selera hang. Gamak hang buat kimchi sampai sebekas besaq tuh."

Ok, sentap..!!!

No comments: