Thursday, 8 January 2015

jatuh cinta dengan Laksamana Sunan aka Saifudin..


Kalau hampa2 semua adalah peminat novel Ramlee Awang Murshid, mesti hampa kenal dengan watak Laksamana Sunan aka Saifudin. Merah kenal watak ni melalui novel Bagaikan Puteri. Masa mula2 baca novel tuh, memang macam2 perasaan yang menghantui diri Merah. Memang tinggi la imaginasi Encik RAM ni, tak terjangkau dek fikiran manusia yang malas berfikir macam Merah ni.

Hampa mampu tulis novel dengan masukkan watak2 dalam sejarah Tanah Melayu dengan begitu logik dan penuh realiti gitu. Siap ada Puteri Gunung Ledang, Hang Tuah dan geng2 beliau, Sultan Melaka dan ramai lah lagi. Gilerrrrr ahhhh...!!!!!!

Masa mula2 baca novel tuh kan, Merah siap perah2 otak untuk berfikir kot. Nak satukan cerita2 dalam novel tuh dengan subjek sejarah yang Merah belajaq kat sekolah. Tak ker nampak sangat membina potensi diri kat situ. Erkkkkkkk...

Bila Merah makin mendalami bacaan Merah, Merah makin cair dengan watak Laksamana Sunan tuh. Bahasa mudahnya, Merah telah jatuh cinta. Perwatakan Sunan nih sangat indah dari aspek rohani dan jasmani. Bermula dengan perasaan memberontak disebabkan fitnah yang disebarkan, Laksamana Sunan nih melarikan diri dari kampungnya. Sejak itu macam2 ujian yang datang dan menggugat diri Sunan nih.

Tapi kan, pelarian Laksamana Sunan nih membawa beliau lebih dekat dengan ilahi. Encik RAM menggambarkan watak Sunan nih dengan indah sekali. Peribadinya, tutur katanya, lontaran ideanya, sifat rendah dirinya, akhlaknya, ibadatnya, kebergantungan pada ilahinya dan segala-galanya tentang Sunan sememangnya membuatkan Merah terpegun. 

Dan betapanya ceteknya akal Merah nih sampai berharap Laksamana Sunan nih benar2 wujud kat dunia nyata. Dengan pakej yang ada, memang buat Merah jatuh chenta dengan Laksamana Sunan nih.

Motif?

Nak mintak menjadi yang halal untuk dia. 

Perhhhhh, nampak sangat poyo dan sengal kat situ!!!

Sejak novel Bagaikan Puteri, banyak pulak Encik RAM ni tulis sambungan2 berkenaan Laksamana Sunan tuh. Antaranya ialah Hijab Sang Pencinta, Sutera Bidadari, Sunan Musafir, Cinta Sufi dan yang latest Sunan-Nanggroe Sang kembara. Bila fikir2 balik, dah macam telenovela pulak. Mulut dok ngomel2 jugak sebab banyak sangat siri, tapi beli jugak bila keluar siri baru. Betul la orang cakap, cinta itu buta. Krikkkk, krikkkk, krikkkk, krikkkkk. 

Setakat usia 26 tahun nih, Merah dah rasa geli2 tekak, loya, alergik dan hampir muntah hijau dengan jalan citer penulis2 novel sekarang. Memang la ada penulis2 yang berkualiti, tapi banyak sangat penulis yang overdos bermimpi. Tak caya?? Pi Popular dan baca la novel2 yang ntah apa2 kat sana.

Kalau tak citer pasal kahwin kontrak, mesti citer pasal kahwin paksa. Kalau tak selit citer2 tengku, syed, syarifah, datin, dato atau manusia2 berpangkat dan berharta memang tak sah. Kalau tak gambarkan watak lelaki/wanita super duper hensem, berkarisma dan perfect/ cantik, bergaya dan perfect memang tak mungkin la kan. Yang paling menjengkelkan bila ada watak 5-6 orang yang berebut-rebut nak berkapel dengan watak lelaki/perempuan yang perfect tadi. Wehhhh, tolong la kreatif sikit.

Bila Merah bagi pandangan camni mesti ramai nak cakap Merah pun 2x5 ja. Seyes, ini realiti. Gigit, kunyah, telan dan hadam la komen2 Merah nih ek. Bukan apa, Merah kagum dengan penulis yang mampu buat pembaca seperti Merah ni mengambil ikhtibar dari penulisan mereka. Bukannya melambakkan angan2 yang bukan2 kepada pembaca. Tak pun, cer baca novel2 penulisan Hlovate. Giler ohhhsemmmn kot.

Ehhhhhh, nih macam dah lari topik la pulak. Huhuhu, sorry.

Pucuk pangkalnya Merah nak cakap yang Merah jatuh cinta dengan Laksamana Sunan. Tu jer, tak dak niat lain pun. Huhuhuhuhu.

1 comment:

Farah Aqillah said...

Assalamualaikum. Tumpang iklan sekejap ye admin. Saya ada menjual kelapan-lapan siri LAKSAMANA SUNAN;
1. Bagaikan Puteri, RM 19.90
2. Cinta Sang ratu, RM 19.90
3. Hijab Sang Pencinta, RM 19.90
4. Cinta Sufi, RM 19.90
5. Sutera Bidadari, RM 22.00
6. Sunan Musafir, RM 22.00
7. Sunan, Nanggroe Sang Kembara, RM 23.00
8. Sunan Cinta Nan Sakti, RM 30.00

Boleh survey di saya punya pages https://www.facebook.com/KC.ReadOn/photos/?tab=album&album_id=986101984820572
Jangan malu, Jangan segan. Hanya perlu pm/whatsapp saya di 017-2256654 utk pembelian.
Terima kasih :)